Life eksperten -Kunsten å sove søtt

I våre butikker vil du alltid møte Life-eksperter med inngående produktkunnskap som ønsker å gi deg gode tips, råd og inspirasjon. Denne gangen har vi snakket med Pernille hos Life Hamar.

Å sove som en stein er få forunt; de aller fleste vet av erfaring hvor mye søvnen, eller mangelen på den, påvirker oss. Mange mennesker sliter med alt fra å sovne til å våkne flere ganger i løpet av natten, forklarer Pernille Jensen Østerås hos Life på Hamar. Hun har lagt merke til at stadig flere kommer innom for å be om råd.

Mariah Carey trenger femten timers søvn per natt, George Clooney sover kun fem timer og Jeff Bezos går aldri glipp av sine åtte.


Men hvor mange timer trenger man egentlig å sove?

– Søvnbehovet varierer veldig fra person til person. Så det er viktig å ikke sammenligne seg for mye med andre. Noen klarer seg med mindre søvn, mens andre trenger mye mer søvn. Kvaliteten på søvnen, dvs. mengden av den dype søvnen, er vel så viktig som antall timer. Er du uthvilt på dagtid og føler deg opplagt, får du sannsynligvis nok søvn. Gjennomsnittlig sover voksne 7–7 ½ time.

NO-NO!    Skjermer og store måltider bør unngås før sengetid.


Hvordan får man en så god søvn som overhode mulig? Har du noen tips?

– Det er viktig å prøve å få frisk luft og lys, gjerne tidlig på dagen og fysisk aktivitet. Dette støtter den naturlige biorytmen vår. Gode leggerutiner kan bidra til at man sovner lettere og våkner uthvilt. Jeg vil anbefale å lage en deilig kopp kakao med ashwagandha og litt honning sammen med fotbad eller badekar med epsomsalt og eteriske oljer som f.eks. lavendel, blå kamille og vetiver.


Det er godt for å bli varm på innsiden og samtidig løse opp i spenninger. I tillegg har de eteriske oljene beroligende virkning. Jeg lufter alltid på soverommet, så det er svalt og godt. En god pute er også undervurdert for en god natts søvn. Jeg elsker min Tempur-pute og slipper å våkne med stiv nakke.

Er det noe man bør unngå å gjøre før man går og legger seg?

– På kvelden er det fint å dempe belysningen og prøve å unngå stimuli fra alle skjermer, spesielt mobiltelefoner og nettbrett som er nærme øynene, og som kan rote til kroppens søvnrytme. Selv liker jeg ikke å se på nyheter eller filmer med for mange inntrykk før jeg legger meg, da jeg merker det påvirker søvnen negativt. Unngå inntak av koffeinholdige drikker, nikotin, alkohol og tunge måltider på kvelden.


Hvilke tilskudd kan bidra til å forbedre søvnkvaliteten?

– Magnsium tar jeg hver kveld før jeg legger meg. Det hjelper kroppen å slappe av, og jeg opplever at jeg sover bedre og slipper å våkne av leggkramper. Er du plaget meg uro og tankekjør på kvelden, kan Nidra eller KSM66 være fine produkter å teste ut. Ved å øke kroppens motstand mot stress bidrar KSM66 til å gjennopprette ro og hvile, noe som er grunnleggende for en god natts søvn. Jobber du skiftarbeid og sliter med å sovne, kan du ha god effekt av å ta melatonintilskudd som korter ned innsovningstiden.


Hvordan sover du selv?

– Jeg sover stort sett veldig godt og gleder meg til å gå og legge meg. Jeg drømmer mye og føler jeg »lever« litt på natten også.



Live Life #1 2024

Stille Natt - Her er produktene som gjør jobben både før og mens du sover