Gremolata er en italiensk blanding av hakket persille, hakket hvitløk, sitronskall og olje. I denne oppskriften har vi byttet ut olivenoljen med Omega-3-rik linfrøolje og tilsatt saltristede valnøtter i blandingen.
Gremolataen fungerer som et deilig tilbehør til de fleste kjøtt- og fiskeretter, spesielt til laks, som her er panert i Omega-3-rike hampfrø.
Linfrøolje inneholder mest Omega-3
Linfrøolje er den matvaren som uten sammenligning topper listen over prosentuelt høyest innhold av Omega-3. 100 g linfrøolje inneholder hele 52,3 g Omega-3, til sammenligning med laks som inneholder 1,5-3,8 g.* Det kan høres lite ut jamført med linfrøoljen, men fet fisk regnes likevel til de viktigste kildene til Omega-3, både på grunn av den store mengden du får i deg per porsjon, men også fordi fisk inneholder de mer biotilgjengelige Omega-3-fettsyrene EPA og DHA.**
Valnøtter inneholder 6,8 Omega-3 per 100 g.
Kompletter med kosttilskudd
Mange får ikke i seg de anbefalte 2-3 porsjonene med fisk i uken. Et alternativ er da å komplettere med Omega-3-tilskudd for å sikre at du får i deg den mengden du trenger. Å velge fiskeolje og tran er en effektiv måte å få i seg de veldokumenterte fettsyrene EPA og DHA på. Det er disse to fettsyrene som er nøkkelen til de gode effektene man ser med Omega-3. DHA bidrar til å opprettholde normal hjernefunksjon og normal synsevne.*** EPA og DHA bidrar til hjertets normale funksjon.****
* Kilde: Livsmedelsverkets matvaredatabase, Sverige (tilsvarer Helsedirektoratet i Norge)
** Fet fisk inneholder Omega-3 i form av EPA og DHA, mens vegetabilsk Omega-3 består av fettsyren ALA. ALA bidrar til å opprettholde normale kolesterolnivåer i blodet, og den gunstige effekten oppnås med et daglig inntak av 2 g ALA. I kroppen omdannes en mindre del av ALA-fettsyrene til DHA og EPA, men for å få effektene av DHA og EPA er det mer effektivt å konsumere Omega-3 direkte fra marine kilder.
*** Den gunstige effekten oppnås med et daglig inntak av 250 mg DHA.
**** Den gunstige effekten oppnås med et daglig inntak av 250 mg EPA og DHA.
Det er viktig med et variert og balansert kosthold og en sunn livsstil
Oppskrift
2 porsjoner
Hampfrø-panert laks
- 3 frosne laksefileter
- 1 egg
- ca. 3 ss kokosmel
- ca. 4 ss hampfrø
- himalayasalt og pepper
Slik gjør du:
Tin laksen. Legg opp melet, et knekt egg og hampfrø på hver sin tallerken. Vend laksefiletene først i melet, så i egg og til slutt i hampfrø. Tilsett salt og pepper til laksen, og legg i en ildfast form. Sett i ovnen på 200 grader i 15-20 minutter.
Gremolata med valnøtter
- 1,5 dl hakket fersk bladpersille
- 2 finhakkede hvitløksfedd
- 1 sitron, skallet
- 1 neve valnøtter
- 3 ss linfrøolje
Slik gjør du:
Finhakk persillen og hvitløken. Riv sitronskallet på den fine siden av et rivjern. Hakk nøttene i mindre biter og rist med litt salt i en tørr stekepanne. Bland alle ingrediensene sammen med linfrøoljen.
Server med for eksempel kokte poteter eller soyabønnepasta.