Søvn er en tilstand hvor kroppen er i dyp hvile. Det er imidlertid fortsatt noe uklart hva som skjer under søvnen som fører til at den er så viktig for at vi skal kunne fungere godt i dagliglivet. Under følger noen teorier om formålet med søvn.
Voksne har behov for omkring syv timers sammenhengende søvn, mens barn har større søvnbehov. Får man det, vil søvnen ha en helbrede, forebyggende og gjenoppbyggende virkning på mange områder. Samtidig vil for lite søvn påvirke oss negativt både fysisk og psykisk.
Så hva gjør søvnen?
Søvn gjenoppretter yteevnen
Hjernen vår trenger hvile for å fungere optimalt. Søvn kan ha som formål å gjenopprette nedsatt yteevne etter langvarig våkenhet. Lite søvn svekker nemlig nervecellenes evne til å kommunisere og det gjør at vi bruker lenger tid på å gjennomføre kompliserte oppgaver, blir uoppmerksomme og gjør oftere feil enn vi ellers ville gjort. Mangel på søvn påvirker med andre ord vår mentale kapasitet, mens nok søvn gjenoppretter årvåkenhet, læreevne og mange aspekter av kognitiv yteevne.
Søvn er viktig for humøret og motivasjonen
På samme måte som konsentrasjonsevnen, vil også humøret påvirkes negativt av lite søvn, og positivt av nok søvn. Søvnmangel kan bidra til å endre stemningsleiet vårt i tillegg til at vi får redusert evne til å kontrollere følelser og ta avgjørelser. Man kan også bli slapp i kropp og sinn og derfor velge bort for eksempel fysisk aktivitet. Med en god natts søvn vil humøret og motivasjonen være høyere.
Understøtter immunfunksjoner
Søvn bidrar til å opprettholde og styrke kroppens forsvarsmekanisme. For lite søvn over tid, kan øke nivået av betennelsesrelaterte faktorer i kroppen og kan føre til endringer i immunforsvaret.
Hjelper hjernen
Søvn kan ha som formål å gjenopprette energilagre i hjernen. Hjernens glukoseforbruk senkes når vi sover, og det er mulig at hjernen bygger opp glykogen under søvn. Det å sove kan også ha som formål å fjerne væske og «avfallsstoffer» fra hjernen.
Søvn og appetitt
Det er også funnet mulige sammenhenger mellom søvn og kroppsvekt. Siden for lite søvn kan føre til endring i hormonene som regulerer appetitten slik at nivået av metthetshormonet synker, samtidig som nivået av appetitthormonet øker. Det gjør at vi føler oss mer sultne. Samtidig kan lite søvn påvirke hva slags mat vi velger - ofte øker inntaket av kaloririk mat med sukker og fett, noe som igjen kan påvirke kroppsvekten over tid.
Vil du lese mer om søvn? Les mer om hvordan du kan bidra til en god natt søvn i artikkelen «Gode rutiner kan gi bedre søvn».