Ginseng og rosenrot

Ginseng og rosenrot

I tusenvis av år har ginseng blitt benyttet for å motvirke trøtthet og utmattelse i Øst-Asia. Lær mer om den oppkvikkende roten og dens nordiske motstykke; rosenroten.´

Les mer



Ginseng

Slik vokser ginseng

Ginseng finnes i de skyggefulle skogene i fjellene i Øst-Asia. Røttene vokser svært langsomt, og veksten høstes ikke før etter fem til seks år, når den er cirka 70 cm høy. Den koreanske ginsengen er den mest populære, fulgt av den kinesiske. De er av samme art, men den koreanske ginsengen har bedre vekstforhold og anses derfor for å være av noe bedre kvalitet.

Effekt av ginseng

Takket være sine oppkvikkende egenskaper har ginseng blitt benyttet i de østerlandske kulturene i flere tusen år. Ginseng styrker immunforsvaret, bidrar til å motvirke trøtthet og for hjelp til å holde seg våken.

Slik spiser du ginseng

Ginseng benyttes som smaksetter og for sin oppkvikkende effekt i en rekke produkter, for eksempel i halstabletter, urteteer og i energidrikker. Det er til og med mulig å kjøpe den fersk eller bare som smaksetter til maten. Ginseng finnes også i tablettform som kosttilskudd.


Kosttilskudd erstatter ikke et variert kosthold. Det er viktig med balansert kost og en helsefremmende livsstil.


Rosenrot

Slik vokser rosenrot

Rosenroten kalles enkelte ganger for den nordiske ginsengen, siden den har lignende egenskaper og vokser fritt på fjellene våre i nord. I juni eller juli måned kan man se den blomstre med gule blomster tett i tett, som i flokkaktige samlinger. Det er på grunn av den sterke roseduften fra røttene at rosenroten har fått sitt navn.

Effekt av rosenrot

Rosenrot inneholder de aktive stoffene salidroside, rosavin, rosarin, samt L-arginin. Rosenrot bidrar til kognitiv og mental prestasjonsevne. Samene har kalt rosenrot for fjellkaktus, og har opp gjennom tidene gjort nytte av den under lange vandringer på fjellet.


Slik spiser du rosenrot

Rosenroten er mulig å kjøpe fersk, tørket eller som kosttilskudd. Før spiste man ofte rosenrot som en grønnsak, både stekt og kokt, men ettersom rosenroten har en svært besk smak benyttes den best i te eller som kosttilskudd.


Kosttilskudd erstatter ikke et variert kosthold. Det er viktig med balansert kost og en helsefremmende livsstil.