Vårt kanskje mest kjente vitamin finnes først og fremst i grønnsaker, frukt og bær – ikke minst i sitrusfrukter! C-vitamin hjelper oss blant annet til at immunsystemet vårt virker som det skal.
Til forskjell fra mange andre dyr kan ikke mennesket danne C-vitamin i kroppen. Det betyr at vi må få det i oss gjennom maten. Når vitaminet først er i kroppen kan vi bevare det der i cirka tre måneder. Det meste av C-vitaminet finnes i muskler og blod. Høyest konsentrasjon av C-vitamin finnes i binyrene, hjernen og i øynene.
Voksne får i seg dagsbehovet av C-vitamin gjennom å spise for eksempel en halv paprika eller en stor appelsin. Vi trenger ikke bekymre oss for overdosering, for C-vitamin er vannløselig og overskuddet følger med urinen ut av kroppen.
Hvorfor trenger vi C-vitamin?
C-vitamin går også under navnet askorbinsyre, og er et antioksidant som bidrar til å beskytte cellene fra oksidativt stress. Kroppen produserer selv en rekke enzymer som fungerer som antioksidanter, mens andre – som C-vitamin – tilføres via kosten. Deres funksjon er å nøytralisere de frie radikalene og dermed motvirke celleskader.
C-vitamin har en mengde funksjoner i kroppen og bidrar til:
-å opprettholde immunsystemets normale funksjon under og etter intensiv fysisk trening
-normal kollagendannelse, som har betydning for normale funksjoner i blodkar, benbygning, bruskvev, tannkjøtt, hud og tenner
-normal energiomsetning
-nervesystemets normale funksjon
-immunsystemets normale funksjon
-å beskytte cellene mot oksidativt stress
-å redusere trøtthet og utmattelse
-å gjenoppbygge den reduserte formen av E-vitamin
-å øke jernopptaket.
Medvirker til normal kollagendannelse
En viktig funksjon hos C-vitamin er at det hjelper til med å opprettholde en normal dannelse av kollagen. Kollagen er den viktigste komponenten for dannelse av mange typer vev i kroppen, for eksempel ben, hud, tenner og blodkar.
Gode kilder til C-vitamin
Mat som inneholder mye C-vitamin er i særdeleshet sitrusfrukter, som appelsin og sitron, samt de fleste ferske grønnsaker og bær. Noen flere eksempler på ekstra C-vitaminrike matvarer er nyper, chili, paprika, persille, grønnkål, rosenkål, brokkoli, solbær, jordbær, multer samt også poteter.
Husk at!
C-vitamin er følsom for varme, og vitaminmengden reduseres hvis maten holdes varm lenge eller varmes opp flere ganger. Ettersom C-vitamin bidrar til å øke jernopptaket, er det bra å spise C-vitamin samtidig med et jernrikt måltid, for eksempel blodpudding.