Magnesium – det multifunksjonelle mineralet
Visste du at magnesium er et av de viktigste næringsstoffene vi har i kroppen vår? Mineralet er involvert i et komplisert flettverk av funksjoner. Du har naturlig høye depoter med deg fra fødselen, men som alle grunnstoffene kan magnesium ikke gjenoppbygges i kroppen. Derfor må du fylle på lageret hver eneste dag. Vi veileder deg til de beste metodene og produktene.
Magnesium har virkelig en lang merittliste, det er involvert i mer enn 300 ulike enzymatiske reaksjoner i kroppen. Det bidrar til å redusere trøtthet og utmattelse, spiller en rolle celledelingsprosessen, støtter en normal muskelfunksjon, samvirker med kalsium i oppbyggingen av skjelettet og mye mer. Både mentalt stress og hard trening øker behovet. Det er med andre ord mange grunner til å være nøye med hvor mye magnesium du får i deg.
– Magnesium er ingen universalmedisin, men hvis du får i deg for lite er det mange funksjoner i kroppen som mister kapasitet eller til og med settes ut av spill, forklarer Jan Wiberg, som er produktutvikler og kvalitetsekspert hos Life.
Så hvordan kan vi tilføre kroppen magnesium?
Når fosteret vokser i magen får det en viss mengde fra moren. Men utover det skjer det ingen nydannelser i kroppen. Etter fødselen må vi selv sørge for å få i oss magnesium. Du finner det i alt fra grønne bladgrønnsaker, nøtter og pasta til kjøtt og skalldyr – til og med kranvann kan inneholde spor av magnesium.
Det er allikevel et par ting man må tenke på. Jorden er ikke like rik på magnesium som før, hvilket medfører at mange matvarer har mistet deler av magnesiuminnholdet – og ulike ting vi foretar oss øker behovet, som å stresse mye. Og kroppen greier faktisk ikke å ta til seg alt magnesiumet du gir den.
– Man beregner at vi kan godtgjøre oss omtrent en tredjedel som vi tilfører via maten, forteller Jan.
I enkelte matvarer er magnesiumet bundet opp på en måte som er vanskelig for oss å fordøye. Det fører til at biotilgjengeligheten, det vil si kroppens evne til å ta opp stoffet, blir dårligere. Det er dessuten en faktor vi må ta hensyn til – hvordan det står til i magen når mineralet lander der. Magnesium er avhengig av hvilken pHverdi du har i magen din. En lav pH-verdi med mye enzymer gjør at kroppen kan ta til seg stoffet lettere.
4 kjappe om magnesium
1. Magnesium trenger ingen andre vitaminer for å tas opp, men sammen med Vitamin-B6 motvirkes trøtthet og utmattelse mer effektivt.
2. DAI – daglig anbefalt inntak for magnesium er 375 mg.
3. Vi tisser ut ca. 100 mg magnesium om dagen, og to tredjedeler av alt magnesium vi får i oss via kosten passerer mageog tarmkanalene uten å tas opp.
4. Magnesiummangel påvirker væskebalansen og kan blant annet gi kramper, noe man kan se når idrettsutøvere tar ut det maksimale.
Jans beste magnesium-tips
• Spis allsidig kost med magnesiumrike matvarer i så naturlig form som mulig.
• Kompletter med kosttilskudd for å optimere alle prosessene i kroppen.
• Tar du medisiner som øker pH-verdien i magen, kan dette forhindre opptaket av enkelte magnesiumtyper. Da kan det være best å ta magnesiumtilskuddet en stund før man tar medisinen, slik at det får et lite forsprang.
Kan man få i seg for mye magnesium?
– Nei, men det kan ha en lakserende effekt om du øker inntaket fra et lavt nivå, og spesielt i begynnelsen, forklarer Jan.
Det er en spennende kobling mellom magnesium og kalsium. De samarbeider i oppbyggingen av et sterkt skjelett, men også av et normalt immunforsvar. Samtidig er de også konkurrenter; de benytter nemlig den samme veien inn i kroppen. I mage- og tarmkanalene finnes det massevis av reseptorer som fanger opp magnesium for siden å sende det ut i blodbanene. Det er de samme reseptorene som tar opp kalsium. Kommer disse stoffene samtidig, blir kroppen nødt til å velge. Tenk på det som en liten trakt. Heller du oppi alt på én gang, renner det over. Mineralet som taper forsvinner ut av kroppen igjen.
Hvordan må man gjøre det for å unngå denne kræsjen?
– Tilsett mineralene i mindre porsjoner nå og da, eller velg å ikke ta dem samtidig, råder Jan.
Er du på jakt etter et kosttilskudd med magnesium, kan det lett bli litt forvirrende. Det finnes nemlig flere varianter å velge mellom.
Her kommer en kort guide med noen av de vanligste:
• MAGNESIUMSITRAT, ELLER MAGNESIUMSALTER MED SITRONSYRE, er en form som øker nivåene av mineraler i kroppen og tas opp ganske uavhengig av hvilken pH-verdi du har i magesekken.
• MAGNESIUMGLYSINAT brukes ofte på kvelden i kombinasjon med avslappende urter, f.eks. i te. Dette stoffet anses som bra for muskel[1]avslapping og går godt sammen med følsomme mager.
• MAGNESIUMTAURAT er bundet til aminosyren taurin og absorberes svært godt.