5 tips for bedre balanse i magen
Hvordan lager du et optimalt miljø for de viktige tarmbakteriene?
Her er fem råd for en rolig og balansert mage.
1. Spis til regelmessige tider
Magen har sin egen spise- og soveklokke, med hormoner og nervesignaler som innstiller seg på hvordan du pleier å spise, sove og bevege deg. Det er derfor viktig at du ikke overrasker magen med uvant store måltider til uvanlige tider. Prøv å ikke flytte måltidene mer enn 30 minutter. Det gjør at kroppen lærer seg hva den har i vente.
2. Spis langsomt
For å hjelpe fordøyelsen og magens arbeid på vei, kan det være bra å ta seg god tid ved måltidene. Spis i ro og mak, og sitt gjerne en stund og slapp av etter måltidet. Det finnes også mange tilskudd med enzymer som kan støtte fordøyelsen og redusere ubehag, som oppblåst mage.
3. Spis riktig type fiber
De sunneste folkeslagene i verden har et fiberinntak som er mellom fem og ti ganger så stort som vårt i den vestlige verden. Så, hva gjør de? Spiser de bare kruskakli og barkebrød? Nei, faktum er at det meste av fiberen de får i seg er myk fiber fra rotfrukter, bær, nøtter og frukt. Du trenger altså ikke stirre deg blind på fullkornreklamer, men heller øke inntaket av myk, vannløselig fiber fra frukt og grønt.*
4. Drikk vann
Det kan høres ut som et enkelt tips å komme med, men faktum er at dette er ett av de mest effektive. Prøv å få i deg minst én liter rent vann hver dag. Ved ubehag i magen er dette et knep som nesten alltid fungerer.
Få motivasjon i hver dråpe med flasker som inspirerer til tilstrekkelig vanninntak hele dagen!
5. Støtt tarmfloraen
En velbalansert tarmflora er viktig for immunsystemet vårt og den allmenne helsen. Støtt tarmfloraen med ett tilskudd av melkesyrebakterier. Et tilskudd av melkesyrebakterier kan bidra til et bedre miljø i tarmsystemet.
Har du mageproblemer? Velkommen inn og få råd og hjelp fra oss. Vi hjelper deg med gode vaner som får magen i balanse.
Kosttilskudd erstatter ikke et variert kosthold. Det er viktig med et balansert kosthold og en sunn livsstil.
*Kilde: Professor Oluf Borbye Pedersen, NNF Center for Basic Metabolic Research, Københav