Bjørk og chaga

Bjørk og chaga

Et vakkert og velkjent tre – men visste du at bjørka produserer drikkbar sevje, xylitol og spiselige knopper? I tillegg vokser det en sopp på barken til treet som er noe av det mest trendy i helseverdenen akkurat nå: chaga.

Les mer

.


Bjørka er en av våre mest vanlige løvtrær her i Norden, kjent for sine karakteristiske svart/hvite stammer, men også for allergiproblemene bjørkepollen kan bringe med seg om våren.


Mindre kjent er det kanskje at treet er hjemmet til helsesoppen chaga (eller kreftkjuke), at bjørkesevja utgjør en næringsrik og leskende drikk eller at man kan utvinne bjørkesukker fra stammen?


Mellom oktober og mai kan du også spise bjørka sine knopper, rå eller kokt. Næringsinnholdet er forholdsvis lavt, men de er rike på fibre og det er et ekte overlevelsestips for den som går seg vill i skogen. Senere på våren kan du koke en C-vitaminrik te av de nyutsprungne bladene.


Bjørkevann – Nordens eget kokosvann

En stor helsetrend akkurat nå er bjørkevann, også kalt bjørkejuice eller bjørkesaft, men drikken er ikke ny. Allerede i vikingetiden sies det at innbyggerne i Norden skal ha drukket bjørkens sevje etter en lang, kald vinter.


Bjørkevann tappes fra bjørka tidlig om våren, når bjørka har mye næring. Drikken er rik på vitaminer, mineraler og antioksidanter. Sødmen i drikken kommer fra bjørkesevjas xylitol. Bjørkevann kan drikkes slik den er eller benyttes som væskebase i en smoothie.


Koker du bjørkesevjen blir det bjørkesirup, som ligner på lønnesirup. Du kan også gjære bjørkesevjen og få fram en vinlignende drikk. Bjørkevin finnes på Vinmonopolets bestillingsliste.


Bjørkesukker – skogens eget sukker

Bjørka har lenge vært benyttet i framstilling av xylitol, som også kalles bjørkesukker. Bjørkesukker smaker like søtt som vanlig sukker, men gir bare 2,4 kcal energi per gram, sammenlignet med hvitt sukker som gir 3,8 kcal/g. Bjørkesukker gir også lavere blodsukkerstigning enn vanlig sukker.


I dag utvinnes xylitol fra løvtrær og mais. Xylitol benyttes ofte som søtningsmiddel i tyggegummi og halstabletter, noe som er et bedre alternativ for tennene da bakterier i munnen ikke får næring av xylitol på samme måte som sukker. Xylitol kan også forebygge karies, takket være at xylitolen øker spyttsekresjonen og dermed minsker plakkdannelse.


Chaga – bjørkas egen helsesopp

Chaga, eller kreftkjuke, er en svart, svulstlignende sopp som først og fremst vokser på bjørka. Chaga betyr sopp på russisk, og har blitt den internasjonale betegnelsen på te laget av kreftkjuke. Innenfor sibirsk urtemedisin regnes den som  «kongen av medisinplanter», da den i løpet av 15-30 år vokser på treet, suger ut næringen og konsentrerer den. Chagate ha vært benyttet som helsedrikk i Russland, Nord-Europa samt i deler av Asia i mange hundre år.


Chage inneholder mye vitaminer, mineraler og sporstoffer. Chaga har også en svært høy ORAC-verdi. ORAC er et mål forskere benytter for å måle næringsstoffenes antioksidantkapasitet, det vil si evne til å nøytralisere frie radikaler. Chaga har ofte en ORAC-verdi på over 100 000 til sammenligning med kakao som har rundt 30 000 og gojibær som har 25 000.


Chaga har en mild, røykaktig smak, og kan kjøpes som malt pulver, teposer eller som kosttilskudd. Du kan til og med smaksette chagateen din selv med for eksempel mandelmelk, agave og kanel. Det passer også godt å blande den med varm sjokolade.


Tapp ditt eget bjørkevann

Den nevenyttige kan selv tappe bjørkevann fra og med april-mai ved å borre et hull i stammen og føre inn en pinne, en tut eller et rør for avrenning. Det kan være mulig å tappe i overkant av 15-20 liter sevje per døgn. Tett deretter borehullet skikkelig igjen slik at ikke sevjen fortsetter å renne og treet forblør. Husk at du bare kan tappe dine egne bjørketrær eller spørre en skogeier om lov. Sevjetapping er belastende for trærne, og bør ikke gjøres på samme tre flere år på rad.


Bjørkevann og bjørkeløvekstrakt kan også kjøpes på flaske.