Med tanke på at det er føttene som bærer oss fram i livet, kan vi si at de er verdt all pleie og kjærlighet de kan få. Men dessverre er føttene ofte bortglemte, nedprioriterte og gjemt i tykke strømper og trange sko.
Føttene våre bærer kroppsvekten vår fra den dagen vi begynner å gå, og for hvert steg belaster vi foten med opp til 1,5 ganger vår egen vekt. Ikke så underlig da at det er akkurat føttene som mange får vondt i, spesielt om vi ofte trykker dem ned i lekre, smale sko med høye hæler …
En årsak til fotproblemer er at dagens treningstrender gjør at mange utfordrer seg selv med alt fra langløp til barfotløp uten å tenke på at føttene kanskje trenger spesiell trening og omsorg for å klare ekstreme belastninger. Den andre ytterligheter er å ikke trene i det hele tatt, og derfor kanskje bære på ekstra overvekt som åpenbart belaster føttene.
Tenk på at føttene skal bære deg og kroppen din resten av livet. Sørg derfor for at du har skikkelige sko som gir demping og støtte, samt såler og innlegg som støtter akkurat din fot på best mulig måte.
Problem 1: Liktorn (clavus ilke)
Liktorn er smertefull hard hud på tå eller fotsåle. Den harde huden oppstår på grunn av at skoene trykker på et og samme sted til det til slutt dannes en fortykkelse av tykke, døde hudceller. Disse døde cellenes bindes sammen med sterke proteinbindinger, noe som gjør at fortykkelsene og trælene blir svært motstandsdyktige mot mekanisk, så vel som kjemisk behandling.
Behandling:
Problemet fjernes relativt lett gjennom bytte av skotøy og bruk av trykkavlastende ringer. Benytt romslige sko som gir alle tær god plass. Veksle gjerne mellom ulike par sko, og benytt alltid strømper. Ta et oppmykende fotbad, og fil forsiktig på hudfortykkelsene en gang i uken. Smør så på liktornmiddel, eller sett på et trykkavlastende liktornplaster. I vanskelige tilfeller kan liktornene behandles med hudoppløsende plaster. Det finnes også hjelpemidler, som en elastisk tåhette eller spesialutformet tåbeskyttelse, som kan fremskynde helingen. Sats også på regelmessig innsmøring med en mykgjørende fotsalve.
Problem 2: Hallux valgus
Et av de vanligste fotproblemene er hallux valgus, det vil si at stortåleddet er feilvinklet mot øvrige tær, og vristen blir som en øm, utstikkende knute som lett kan bli rød og betent. Ofte er inntilliggende tær krokete og fortrengte. Problemet, som først og fremst rammer kvinner, er delvis arvelig, men kan også komme av bruk av trange og høyhælte sko eller feilbelastning ved trening.
Behandling:
Den vonde knuten forsvinner dessverre ikke av seg selv, men kreves i vanskelige tilfeller operasjon. Å ha behagelige, romslige sko og skiftesko å bytte til kan hjelpe. Gjør regelmessig tågymnastikk for å forebygge at problemet forverres. Bruk innlegg, tåspredere, spesielle fotbandasjer og nattskinner som hjelper til med å rette ut tærne.
Problem 3: Hælspore
Hælspore er en svært smertefull lidelse som gir sterk smerte under hælens fremre del og på innsiden av hælen der du står og går. Smerten kommer av bristninger i senen under fotbuen, noe som skaper kalkdannelser på hælbenet. Hælspore er mest vanlig hos kvinner, overvektige og idrettsutøvere.
Behandling:
Det finnes mye du selv kan gjøre for å lege en hælspore, men helingsprosessen kan ta opp til et år. Derfor er det viktig å gi det overbelastede vevet mulighet for å komme seg på best mulig måte. Prøv i stedet ut alternative treningsformer, som sykling, svømming og gymtrening.
Du kan også forebygge problemet ved å anskaffe stoppende, dempende innersåler som er oppbygde, gir støtte i fotbuen, samt har en skålformet såle for hælen. Legg gjerne inn hælkiler eller avlastende hælkopper i silikon i skoene, og benytt også sko inne. Vær nøye med å strekke ut leggene etter trening. Sjokkbølger eller akupunktur kan fremskynde helingen. Teiping, samt kortisoninjeksjoner kan også hjelpe. Operasjon er siste utvei.
Problem 4: Hælsprekker
Hælsprekker er et vanlig problem som både ser ille ut og som kan føre til smertefulle, dype sprekker som blør. I forlengningen av dette kan hælsprekker føre til infeksjoner som krever medisinsk behandling. Sprekkene forårsakes når tørr hud, samt hudfortykkelser som oppstår på grunn av konstant trykk og friksjon fra sko, til slutt sprekker opp. Kraftig overvekt eller sko med åpen hæl, som tresko, crocs og sandaler, gjør at hælen ”flyter ut”, noe som kan føre til sprekker.
Behandling:
Benytt gode sko og ta hånd om føttene dine gjennom regelmessig fotpleie med bad, filing og innsmøring. Hudens hornlager må mykes opp og tilføres både fuktighet og fett for å leges. Invester gjerne i medisinsk hudpleie noen ganger i året. Benytt krem, stift eller plaster mot hudsprekker, og kompletter gjerne med hælkopper i silikon i skoene.
Problem 5: Fot- og neglsopp
Fotsopp og neglsopp forårsakes av at en trådsopp som normalt finnes på huden leter seg vei inn i huden eller under neglene. Fotsopp angriper som oftest huden mellom tærne, og starter vanligvis mellom fjerde og femte tå. Soppen gjør at huden flasser eller skaller av, og det er vanlig at det klør og svir. I vanskelige tilfeller kan det også bli sprekker i huden. Soppen trives der det er fuktig og varmt, og det er derfor vanlig at smitte spres i offentlige dusjer og omkledningsrom.
Neglsopp. som gir gule, tykke tånegler, er vanskelig å bli kvitt. Soppen trives og blomstrer opp i fuktige miljøer, og er derfor vanlige hos svømmere, flersportsutøvere og de som jevnlig går i gymnastikksko eller har for tette sko med dårlig ventilasjon.
Behandling:
For å bli kvitt soppen kreves det at du vasker føttene ofte og tørker nøye mellom tærne etter dusj og bad. Bytt til rene sokker hver dag, og vask dem på 60 grader så eventuelle soppsporer dør. La gjerne føttene lufte ofte. Selve fotsoppen kan behandles med reseptfri krem eller gelé. Hvis du har kløe, kan du benytte et fotsoppmiddel som også inneholder hydrokortison, ettersom det lindrer kløen. Det finnes også sterkere løsninger mot neglsopp, men da kreves en diagnose fra lege.
Problem 6: Nedsunket fotbue
Overvekt, graviditet, stående arbeid eller løping i dårlige sko kan forårsake en brist eller betennelse i en sene, som igjen kan få fotbuen til å kollapse. Nedsunken fotbue, eller sent utviklet plattfot, innebærer at det gjør vondt midt under og mot innsiden av foten når du går. Smerten kan også gå opp i buen ved kneet og leggen, og i visse tilfeller føre til dårlig eller feilaktig gange, samt utovervridde føtter.
Behandling:
Mildere besvær kan behandles med ortopediske såleinnlegg, som en pelottsåle eller et fotbueinnlegg. Det er viktig å benytte stabiliserende sko og trene foten hver dag. Prøv ut å benytte en elastisk beskyttelse som virker beskyttende og støtdempende. Fyll av gelé kan også gi god, støtdempende effekt. Operasjon er siste utvei.
Problem 7: Conversesyken
Converse-syken kalles fotproblemer, med smerte fra hæler, vrist, kne, hofter og i visse tilfeller fotbuen, som følge av å ha benyttet tynne tøysko av typen Converse. Forskjellen mellom å gå barføtt og å gå i sko av ”converse” eller ”ballerinamodell”, er at den tynne sålen gjør at hælen ikke slår i underlaget slik en naken fot gjør. Et menneske som går barføtt setter naturlig ned hælen mer forsiktig. Den tynne sålen beskytter hælen fra den harde overflaten på marken, men har allikevel ingen støtdempende evne. Ståing og gåing i sko med flat ytter- og innersåle har gjort at kroppens symmetri har ”sunket sammen”, noe som fører til smerten.
Behandling:
For å bli kvitt smerten må du oppgradere til sko med bedre demping og støtte, eller oppgradere skoene dine med støttende hælinnlegg eller fotsenger som gir støtte og støtdemping. Dette er spesielt viktig hvis du er overvektig eller gravid, og foten din trenger mer støtte. Du kan også ha behov for å gå til en osteopat, naprapat eller kiropraktor som kan balansere kroppen rett igjen.