Har du jodmangel?

Har du jodmangel?

spiser du for lite fisk?

Les mer

Bordsalt er som regel tilsatt mineralet jod, men stadig oftere bruker vi havsalt som ikke er jodberiket. I ferdigmat og i restaurantmat blir det av økonomiske grunner ofte brukt uberiket salt. Ved tilberedningen forsvinner dessuten svært mye jod. Mangel på jod kan føre til sykdommer som struma og hormonforstyrrelsen hypotyreose.

Mangel på jod kan føre til at du føler deg trøtt, er nedstemt, fryser lett og har lett for å legge på deg. Enkelte mister også håret. Det anbefalte dagsbehovet for jod hos voksne er ca 0,15 milligram. Det tilsvarer mindre enn én teskje jodberiket bordsalt per dag.


1. Bruk jodberiket bordsalt, men husk at jod fordamper, så kjøp små pakninger, oppbevar det i glassbeholdere og sjekk holdbarhetsdatoen.

2. Sørg for at du får i deg melk, ost, egg, og viktigst av alt: fisk og skalldyr, som er viktige kilder til jod.

3. En rekke alger innholder også mye jod, bruk dem som kosttilskudd i maten!



70% av all jod ødelegges ved tilberedning.