Kvinnekroppen

Kvinnekroppen

les om kvinnekroppen nedenfor

Les mer

Vi vet fremdeles sjokkerende lite om kvinnekroppen, mener den amerikanske forskningsjournalisten Natalie Anger. Fra en kvinnes første mens til den siste skjer det enorme forandringer i kroppen som påvirker både den fysiske og psykiske helsen. Så hvordan kan vi ta best mulig vare på oss selv gjennom livet?



Her vet vi for lite


Klitoris

”Klitoris’ fulle utstrekning, med nerveforgreininger over hele bekkenregionen, ble først kjent på 1990-tallet, også de ulike typer nervefibere. Først nå har forskerne begynt å undersøke forskjellene i vevet fra klitoris og penis, og målt nervetettheten. Kvinner har langt høyere tetthet.”


Brystene

”Brystenes funksjon er ikke bare å gi mat til babyer (slik andre arter gjør uten bryster) eller å tiltrekke seg menn (som også har brystvev som vokser av østrogen). Brystene definerer oss som art.”


Livmoren

”Livmoren er et veldig interessant organ som ikke har fått tilstrekkelig med oppmerksomhet. Lenge, til helt inn på 1800-tallet, trodde legevitenskapen at livmoren og hjernen konkurrerte om blodet i kroppen, og derfor ble det ikke vel ansett at kvinner studerte, ettersom det ville påvirke fruktbarheten. Livmoren er et organ som kan vokse i den allerede ferdigvokste kroppen, og er en del av det endokrine systemet (hormonsystemet) som sammen med nervesystemet styrer hva som skjer i kroppen.”


Morkaken

”Det pågår forskning om morkaken, som synes å være et mer intelligent organ enn man tidligere har trodd. Her produseres det ikke bare næring for barnet, morkaken sørger også for at et foster som lever som en fisk, er tilpasset et liv på land etter forløsningen.”


Mens, verk og PMS

Alderen for mensdebuten har sunket jevnt og trutt de siste to hundre årene. Dessuten får vi barn senere enn før, noe som gjør at kvinner menstruerer lenger. En kvinne blør omtrent åtte år i løpet av livet. Les mer om mens, verk og PMS.



Den gravide kvinnen

Under en graviditet blir vi mer bevisste på hva vi spiser, hva vi påfører kroppen og hvordan det påvirker det nye livet i magen. Kroppen kan ta opp det vi smører på huden – og giftstoffer føres videre til barnet gjennom morsmelken. Les mer om den gravide kvinnen. Les mer om graviditet her



Overgangsalderen

Studier viser at plager ved overgangsalderen kan lindres gjennom et sunt kosthold. Tindvedbær har for eksempel vist seg å hjelpe mot tørre slimhinner og soya mot hetetokter. Og det er bare å fråtse i jordbær! Les mer om overgangsalderen her.