Her er guiden som hjelper deg med å finne riktig kopp.
Koffein i te
Koffein, eller tein, som det også kalles når det forekommer i te, finnes i alle tesorter som er baserte på busken Camellia sinensis. Her regnes svart te, grønn te, hvit te og oolong-te. Rød te og urtete er per definisjon egentlig ikke en ordentlig te, og inneholder heller ikke koffein. En kopp svart te inneholder vanligvis omkring 50 mg koffein, men hvis du benytter mange blader og lar teen trekke lenge, kan koffeinmengden komme opp i nærmere 100 mg per kopp. Det tilsvarer omtrent samme mengde koffein som i en kopp vanlig kaffe. Grønn te inneholder omkring halvparten så mye koffein som svart te.
Svart te – en klassiker
Svart te inneholder mest tein av alle tesorter, og er den internasjonalt sett mest vanlige tetypen. I Kina, der de svarte teene først ble fremstilt, kalles de allikevel ”røde” etter drikkens kobberrøde farge.
To velkjente indiske svarte tesorter er den kraftige og mørke Assam, samt den litt lysere og lettere Daarjeling, som faktisk også regnes som en svart te, selv om den ikke er fullt oksidert. Mest kjent av alle tesorter er kanskje Earl Grey, som er smaksatt med oljer fra sitrusfrukten bergamott.
Te-forkortelser du bør kjenne til
Svart te er delt inn i forskjellige kategorier, avhengig av hvor mye teen har blitt finfordelt og hvordan bladene ser ut. Jo mer finfordelt teen er, desto sterkere er drikkens smak og farge. Dette fordi mer av teen får kontakt med det hete vannet. Finfordelt te selges ofte i teposer.
FOP (Flowery Orange Pekoe) står for hele blader, BOP (Broken Orange Pekoe) for oppdelte blader, D (Dust) og FNGS (Fannings)og CTC (Crushed Teared Curled) for finfordelte blader. En G eller T i teens benevnelse betyr at den inneholder gulaktige knopper, noe som borger for fin kvalitet.
Slik brygger du svart te
For å brygge den perfekte koppen med svart te, bruk svært varmt vann (90 – 100 grader). Det gjør at alle aromastoffene til fulle trekkes ut av tebladene. Doseringen er ca 1 ts teblad per kopp. La trekke i 2 – 3 minutter.
Grønn te – trendy drikk og duft
Grønn te skiller seg fra de andre tesortene ved å ikke være oksidert. Ved framstillingen ristes eller dampes bladene så raskt som mulig etter høsting, og dermed blir enzymene, som ellers ville ha oksidert bladene, ødelagt. I og med at bladene ikke oksideres, beholder teen mye av sin opprinnelige karakter, og dermed mye av teens naturlige smak. Akkurat nå er det trendy å bruke grønn te trendy som ingrediens i både parfyme og hudpleieprodukter. Ønsker du å dufte like godt som det du drikker, er det for tiden mange store parfymehus som lanserer dufter basert på grønn te, som Tea Escape fra Maison Martin Margiela og klassikeren Green Tea fra Elizabeth Arden.
Ikke la det gå for hett for seg
De grønne tesortene er mer følsomme enn de svarte. Det er derfor viktig å oppbevare dem på riktig måte, det vil si mørkt og svalt. Det er også viktig å ikke bruke for varmt vann ved tilberedning av grønn te. For å brygge en perfekt kopp grønn te, bør vanntemperaturen være på rundt ca 80 grader. Du kan trekke den så lenge som 5 – 7 minutter, men det kan være at den da blir litt besk.
Hvit te – et naturlig valg
Av alle tesorter er det den hvite teen som inneholder mest antioksidanter. Det kommer av at tebladene bearbeides svært lite under produksjonsprosessen, og når tebladene verken rulles, oksideres eller varmes opp, beholdes flere av de stoffene som finnes naturlig i bladene. Hvit te finnes i to sorter; delikate Silver needles, som kun består av de hvite, dunete knoppene, og Baimudan, som består av både blader og knopper. Begge sorter hvit te har en god og mild smak.
Rød te – koffeinfri ”te”
Rooibos kalles ofte, men feilaktig, for ”rød te”. Rooibus kommer nemlig ikke fra tebusken Camellia sinensis, og er derfor ikke ekte te. Selve ordet ”rooibus” stammer fra afrikaans, og betyr ”rød busk”, og det er også den røde fargen – et resultat av oksidering – som kjennetegner rooibus-te.
Søt kveldste
Smaken til det røde treet er søt, mild og fruktig, uten beske undertoner. Det er fordi rooibus inneholder færre antioksiderende polyfenoler enn ekte te, men en kopp inneholder allikevel blant annet jern, kalsium, kalium, kobber, magnesium og sink. Til forskjell fra vanlig te inneholder rooibus ikke koffein, noe som gjør at den passer fint som kveldste.
Blå te – blomsterfylt oolongte
Det er ikke mange som kjenner til at det også finnes blå te, såkalt oolong-te. Fargen kan skifte mellom blå og grønn, og smaken minner om grønn te med svært lett oksidering. Ved en lengre oksideringsprosess ligner oolong mer på svart te i smak og farge. Tebladene til oolong-te er tett rullet sammen, noe som kapsler inn smaken og forlenger teens holdbarhet.@
Lavt koffeininnhold
Til blå te plukkes hovedsakelig de litt større tebladene, og de inneholde mindre koffein enn de unge toppskuddene som brukes til grønn te.
Teen ble utviklet under Ming-dynastiet (1368 – 1644), og ordet ”oolong” kommer fra det kinesiske ordet for ”svart drake”. Smaken beskrives ofte som ”blomsterfylt”.
Hvordan lages oolong-te?
Skal du lage blå te, vil du få det beste resultatet når vanntemperaturen er på ca 85 – 95 grader. Tebladene kan også med fordel ligge igjen i koppen og gjenbrukes flere ganger. Doseringen bør være ca 1 ts teblad per kopp (15 cl).
Matcha – verdens fineste te
Den i dag så trendy Matcha-teen er langt fra noen nyhet. I over 1000 år har den fint pulveriserte grønne teen blitt benyttet i japanske zen-buddistiske tesermonier. Matcha regnes som verdens fineste te, og tillages på hele blader. Disse tørkes og males til et fint grønt pulver.
Matcha-te har en intens smaragdgrønn farge og en distinkt, myk og fyldig smak. Moderne tehus tilbyr nå også iskrem, smoothies og bakverk med Matcha, og noen erstatter også den vanlige latten sin med en Matcha-latte. Søt gjerne til med litt agavesirup!
Visste du at nest etter vanlig vann er te verdens mest konsumerte drikk. Allerede på 200-tallet begynte man å drikke te, og det var også på denne tiden at man begynte å dyrke tebusken Camellia sinensis. De første skriftlige opptegnelsene for hvordan tebusken skal dyrkes, tilberedes og drikkes har vi fra 350-tallet.
Slik brygger du den perfekte koppen
Benytt ca en teskje te til en kopp på ca 2 dl vann. Vær nøye med vanntemperaturen på tevannet. Grønne og hvite teer er svært følsomme, og for høye vanntemperaturer frigjør tanniner, som gir en sterk og besk smak på teen.
Svart te: Brygges ved 95 – 100 °C. La trekke i 3 – 5 minutter. Det svært varme vannet gjør at alle aromastoffer trekkes til fulle ut av tebladene.
Grønn te: Brygges ved ca 70 – 85 °C. La trekke i 2 – 3 minutter. Jo lengre, desto mer antioksidanter i teen, men også en beskere smak.
Hvit te: Brygges ved ca 75 °C. La trekke i 3 – 10 minutter.
Rød Rooibus-te: Brygges ved ca 95 °C. La trekke i 3, eller etter smak.
Blå Oolong-te: Brygges ved 85 – 95 °C. La trekke i 2 – 4 minutter. Tebladene kan gjerne ligge igjen i koppen og gjenbrukes flere ganger.
Matcha te: Brygges ved 60 – 70 °C. Matcha er et pulver som røres ut i vann og drikkes.
Lag din egen, grønne iste
Få mer grønn te inn i hverdagen ved å skifte ut det vanlige vannglasset på jobben med et glass leskende iste. Hemmeligheten er å ikke brygge den på for varmt vann, for så å kjøle ned, men heller brygge teen direkte på kaldt vann over lengre tid. Det krever flere teblader, men det du får tilbake er bedre smak, der treets individuelle karakter tydelig trer fram.
Slik gjør du: Bland ca en spiseskje løs te, eller bruk en tepose per 2 dl vann. Legges i et glass eller en større mugge. La stå i kjøleskapet i 2 – 6 timer. Sil så bort tebladene. Ved servering benytter du 2 dl av te-konsentratet og like stor mengder vann og isbiter. Test gjerne ut forskjellige tesorter, og tilsett gjerne sitron eller en tynn skive ingefær i konsentratet ditt.
Tips! Du kan også benytte dette te-konsentratet som væskebase i smoothien din.