Derfor skal du velge naturlig solbeskyttelse

Derfor skal du velge naturlig solbeskyttelse

Les mer om naturlig solbeskyttelse

Les mer

Solbeskyttelse er ikke så enkelt som å ha en krem med høy SPF. Vi forteller deg hva du bør vite før du velger produkt – og hvorfor naturlig solbeskyttelse er det beste alternativet.


Høyere SPF – bedre beskyttelse?

Det er ikke alltid at solkremen med høyest SPF som gir den beste effekten. Kvaliteten på kremen, samt hvordan du påfører den er minst like viktig.

Rent teoretisk forteller SPF hvor mange ganger lengre du kan være i solen uten å bli brent. Hvis du vanligvis blir brent etter 15 minutter, gir SPF 15 altså beskyttelse  i  15x15 min = 3 t 45 min.


I praksis kan dette være misvisende. SPF forteller egentlig ikke hvor mye lengre du kan være i solen, siden du ikke har nøyaktig kontroll over hvor kremen påføres eller slites vekk, eller hvor mange minutter den nakne huden din kan være i solen uten å bli brent.


Høy SPF kan gi falsk trygghet

Studier viser også at folk i større grad ser ut til bruke produkter med høy SPF på feil måte. Man bruker en mindre mengde i for tynne lag, og utsetter seg dermed for stråling – mens man tror man er beskyttet for mer skadelig stråling.


Hvor god beskyttelse SPF 50 sammenlignet med SPF 30 gir, er marginalt. Å benytte riktig mengde og påføre tilstrekkelig ofte er viktigere.


Forskjellen på naturlig og syntetisk solbeskyttelse


Fysisk solbeskyttelse

(benyttes innenfor naturlig solbeskyttelse)

Fysisk solbeskyttelse i form av mineralbasert filter, for eksempel titandioksid og sinkoksid legger seg som en hinne utenpå huden, og reflekterer bort solens stråler som et speil. Filteret slites bort av svette og vann, derfor er det behov for å gjenta innsmøringen.


Kjemisk/syntetisk solbeskyttelse

(benyttes innenfor tradisjonell solbeskyttelse)

Kjemisk filter absorberer UV-strålingen og uskadeliggjør stråling ved å bryte ned og omdanne den til ufarlig infrarød varme. En kjemisk reaksjon skjer i huden. Kjemiske filtre brytes gradvis ned av UV-strålene, derfor kreves gjentatte påføringer.


Kjemisk/organisk solbeskyttelse

(benyttes innenfor naturlig solbeskyttelse)

Det finnes to klasser innenfor kjemiske filtre: organiske filtre og de som er helt syntetiske. Life tilbyr kun solbeskyttelsesprodukter der UV-filtrene er klassifiserte som organiske. De er sammensatte for å gi beskyttelse både mot UVA og UVB.


Hvorfor velge naturlig solbeskyttelse?

-De er snillere mot miljøet. Mange syntetiske stoffer i solbeskyttelse er vanskelige å bryte ned, og har vist seg å være hormonforstyrrende for levende organismer i vann.


-Det finnes indikasjoner på at noen kjemiske filtre kan absorberes av kroppen, forårsake frislipp av frie radikaler, være hormonforstyrrende samt gi allergiske reaksjoner.


-Naturlig solbeskyttelse er fri for syntetiske stoffer som mineraloljer, silikoner og kjemiske konserveringsmidler.


Bør man bekymre seg for nano?

Det finnes ingen bevis for at nanopartikler i solbeskyttelse er farlig. Nanoteknikk er tillatt i solkrem, og er i følge EU ansett for å være sikkert. Siden det er en relativt ny teknikk, med begrenset forskningsunderlag, finnes det likevel en usikkerhet hos forbrukerne. Hvis en solbeskyttelse inneholder nano må det derfor være oppført i innholdsfortegnelsen.



Hva er UV-stråling?

UVA = elder huden

UVB = forbrenner huden

Moderne solbeskyttelse inneholder beskyttelse mot begge typer UV-stråler. Et symbol på forpakningen – UVA omringet av en sirkel – gir en indikasjon på at UVA-beskyttelsen oppnår et godt nivå i forhold til UVB-beskyttelsen.


Brent likevel?

Avkjøl huden med aloe vera! 

Les mer om aloe vera.