Hvetepute
Hvete inneholder vann, og har derfor svært god varmelagrende evne. Men en hvetepute kan være så mye mer enn bare enn varmekilde når man føler seg frossen. Den jevne, behagelige varmen og tyngden fra hvetekornene hjelper kroppen til å slappe av i en stresset hverdag. Dessuten kan hvetevarmere også kjøles ned! Her er tolv smarte måter du kan bruke hveteputen din på:
1. Hvetepute for stive skuldre
Mye tid foran dataen? En varm hvetepute over skuldrene kan hjelpe til med å sleppe spenningene. Tyngden fra hveteputen motvirker tendensen til å trekke skuldrene opp til et spent statisk nivå.
2. Hvetepute for bedre holdning
Tyngden av en hvetepute over skuldrene kan også fungere som en påminnelse til bedre holdning. Benytt den for eksempel ved stillesittende kontorarbeid. Den trenger da ikke å varmes opp.
3. Hvetepute før massasje
Å benytte en varmepute før massasje er en fin snarvei for å varme og myke opp musklene før de skal knas.
4. Hvetepute for frosne føtter
Å varme opp frosne kroppsdeler er kanskje hveteputens mest benyttede bruksområde, men visste du at det også finnes sokker med innebyggede hvetevarmere?
5 Hvetepute på magen
Varmen hjelper kroppen til å slappe av, og det kan være deilig å legge varme på magen ved behov. Det finnes også hvetebelter som du spenner fast rundt kroppen.
6. Hvetepute mot solbrenthet
Blitt brent av solen? Legg en hvetepute i fryseren og la den så kjøle ned de rammede, solsvidde områdene.
7. Hvetepute etter trening
Etter en hard treningsøkt er det deilig å legge en hvetepute på de slitne musklene.
8. Hvetepute på pannen
En kald, svalende hvetepute kan også være deilig å legge på hodet ved behov.
9. Hvetepute ved fødsel
En hvetevarmer kan være et fint supplement å ta med på fødeavdelingen før en fødsel.
10. Hvetepute ved amming
Den første tiden man ammer kan man få vondt i brystene. Da er det deilig å legge på hveteputen.
11. Hvetepute som kosedyr
Legg en hvetepute i sengen til barnet ditt for trøst og varme. Det finnes hveteputer utformet som kosedyr.
12. Hvetepute på den lille magen
Forstyrres søvnen av gråt og skrik? Prøv å legge en varm pute på magen til barnet. Det er svært viktig å være nær barnet, og sørge for at varmeputen ikke er for varm. Små barn er svært følsomme.
Vedlikeholdsråd
Vask av hveteputer
En hvetepute er sydd i bomull eller lin, naturlige materialer som kan ta opp og avgi fuktighet. Det er imidlertid vanskelig å vaske puten med hvete i, og det er derfor fint hvis puten har et ytterstoff som man ta av når man skal varme eller kjøle hveteputen, og som ved behov kan vaskes separat.
Oppvarming av hveteputer
Hvor lang tid du skal varme opp hveteputen, avhenger av størrelsen på mikroovnen, men for en stor pute pleier 2-4 minutter på full effekt å være passe. Legg innerputen på en asjett (eller på et mikrolokk vendt opp-ned), og sørg for at den ikke støter mot veggene, slik at rotasjonen, og dermed en jevn oppvarming, forhindres. Har du ikke mikroovn, fungerer det godt å varme den i en vanlig ovn. Legg puten i en form, og varm opp i omtrent 15 minutter på 80 graders varme.
Gjennoppfukt hveten
Fukten i hveten dunster vekk over tid, noe som fører til at hveteputen ikke holder bra på varmen like. Derfor kan hveten i en hvetevarmer ha behov for å gjenoppfuktes for å beholde sine gode egenskaper. Det gjør du enkelt ved å varme hveteputen i mikroen sammen med et glass vann. Vannet damper opp og gjenoppfukter hveten. Det kan også fungere å spraye litt vann på puten med en blomstersprøyte. Sørg bare for at den ikke blir for våt.
Kjøling av hveteputer
Ønsker du å kjøle ned hveteputen din, legg den i en plastpose i fryseren i ca. 60 minutter.