Hver femte nordmann har problemer med magen eller tarmen minst en gang i uken. 24 % av disse opplever bekymring for gass. Besvær med magen er faktisk den mest vanlige årsaken til at vi søker hjelp hos helsevesenet. Lider du av treg eller oppblåst mage, har vi noen råd som kan hjelpe på problemene.
1. Spis fiber og drikk vann
Har du problemer med treg mage, er det viktig å spise fiber og drikke tilstrekkelig med vann. Fiber bidrar til at passasjen gjennom tarmen går raskere. Nyttige matvarer kan f.eks. være frukt, som pære, kiwi og banan, eller frokostblandinger, som havregryn og hvetekli. Belgvekster, som bønner, erter og linser, inneholder også en stor andel fiber, men noen opplever at disse kan gi tarmgass. Helsedirektoratet anbefaler at voksne spiser 25-35 gram fiber per dag. Resultater fra de siste matvaneundersøkelsene deres viser at mange har behov for å spise mer fiber. Allikevel bør man ikke spise for mye, for det kan i stedet gi gass og magevondt. Varmt vann, kaffe og te kan stimulere refleksen for avføring.
2. Mosjoner mer
Fysisk aktivitet stimulerer tarmbevegelsene. Sitter du stille i lengre perioder kan tarmens arbeid stoppe opp, og tarmen kan svulme opp. Skaff deg regelmessige mosjonsvaner. Hvorfor ikke ta en gåtur i lunsjen eller sykle til og fra jobben?
3. Spis langsomt
Ta det rolig når du spiser, og forlat skrivebordet i jobblunsjen. Er du stresset og spiser hurtig, får du mer luft i magen. Tygg i stedet maten skikkelig, da unngår du gasser som kan forårsake oppblåsthet.
4. Slutt å stresse
Stress påvirker magen negativt og gjør det vanskeligere å ha regelmessige vaner. Prøv å ta vare på deg selv, og senk stresspulsen.
5. Skaff deg gode toalettvaner
Prøv å gå på toalettet til samme tidspunkt hver dag. For mange kommer magen i gang etter dagens første måltid. Ta deg god tid. Da trener du opp avføringsrefleksen, som igjen får magen til å fungere regelmessig. Lytt til kroppen hvis du føler behov for å gå på toalettet i løpet av dagen, ellers kan du risikere at refleksen forsvinner.
6. Bruk en krakk ved toalettet
Måten vi sitter på et vanlig toalett på, er ikke optimal for å tømme tarmen. Da stenger vi en muskel til tarmen som gjør at det er vanskelig å få til en fullstendig tømming. Den mest naturlige posisjonen er å sitte på huk. En enkel måte å herme dette er ved å plassere en liten krakk under føttene når du sitter på toalettet, slik at du får føttene opp.
7. Prøv kisel
Kiselgelé har en kraftig bindingsevne, og fungerer som en svamp. Den binder gass og irriterende substanser i systemet. I tillegg beskytter den magens og tarmens slimhinner, noe som har en positiv effekt på flere typer av mage- og tarmproblemer.