Matsvinn innebærer en enorm sløsing av jordens ressurser. Store mengder kjemikalier og energi benyttes til matvareproduksjon for så å kastes. Det fører til unødvendig utslipp av drivhusgasser, som igjen bidrar til global oppvarming og klimaendringer. Matavfall er den tredje største årsaken til utslipp av klimagasser. Ved å ta vare på en fjerdedel av den maten som i dag går til spille, kan man mette de 870 millioner kronisk sultne og underernærte menneskene rundt om i verden.
Matsvinn kan unngås
Ved å titte, lukte og smake kan du selv enkelt se om en matvare er dårlig eller ikke. Mange matvarer holder nemlig lengre enn sine best før-datoer.
– Vi stoler blindt på best før-datoen. Siste forbruksdag, derimot, kan gi helsefarlig mat etter siste dag. Det er altså forskjell på siste forbruksdag og best før-dato, sier Ingela Dahlin, rådgiver hos Livsmedelsverket, som tilsvarer Helsedirektoratet i Norge.
10 tips for å redusere matsvinnet
Håndter kjølevarene riktig
Jo kaldere temperatur, jo lengre holder maten seg. Sett derfor alltid kjølevarer i kjøleskapet så raskt som mulig etter at du har handlet, og la ikke noe stå framme unødvendig. Passe temperatur i kjøleskapet er 4-5 plussgrader, i fryseren – 18.
Stol på luktesansen din
Du har hørt det før – lukt på melken før du kaster den. Lukt og smak på matvarer som ligger på datogrensen. Best før-dato betyr akkurat det, ”best før”, og ikke automatisk ”dårlig etter”.
Bruk fryseren
Ser du at noe er på vei til å gå ut på dato, og du vet at du ikke kommer til å rekke å spise det? Frys det ned! Brød som begynner til å bli tørt kan enten ristes direkte for bedre smak, eller fryses ned og ristes senere.
Redd grønnsakene
Innskrumpede grønnsaker som poteter, paprika og brokkoli kan benyttes i gryter eller supper uten at det går ut over smaken. Salat, gulrøtter og andre rotfrukter som har mistet spensten, blir sprøe igjen om de får ligge noen timer i en skål med vann i kjøleskapet.
Redd frukten
Frukt som begynner å blir gammel kan utmerket vel fryses ned, og siden benyttes som ingredienser i smoothies.
Hold orden i matskapet
Lag en rutine for regelmessig å rydde i kjøleskapet, fryseren og matskapet. Det er lett å glemme det som er gjemt lengst bak. Ta en sjekk før du handler, og la tiloversblitte varer få inspirere til nye retter.
Bli en kreativ kokk
Pyttipanne, omelett, wok eller risotto. Klassiske retter, der bare fantasien setter grenser for innholdet, er perfekte å lage ved hjelp av ulike rester fra kjøleskapet. Våg å teste ut uventede kombinasjoner.
Porsjoner smartere
Å legge opp for mye mat på tallerken fører sannsynligvis bare til et unødvendig kaloriinntak eller til at maten blir kastet. Hold orden på porsjonene, og vent på metthetsfølelsen din. Restene i kjelen sparer du selvsagt til nye lunsj- og middagsretter.
Våg å be om doggybag
I USA er det selvsagt å tilby gjestene sine en pose til restene på tallerkenene for å ta med hjem. Hos oss virker det som om mange synes det er pinlig å be om en såkalt doggybag, men det er ingenting å skjemmes over. Miljøbevissthet bør verdsettes!
ADVARSEL!
Er du gravid, eldre eller har nedsatt immunforsvar gjelder spesielle kostholdsråd. Er man ekstra følsom overfor listeriabakterien skal man være oppmerksom, og ikke sjanse på matens holdbarhet. Vanligvis gjelder dette dem som har nedsatt immunforsvar, eldre mennesker eller gravide.
Fakta
En gjennomsnittlig forbruker i Norge kaster ca. 50 kilo mat hvert år. Det tilsvarer en full handlevogn i butikken eller at vi kaster innholdet i hver 4. handlepose vi bærer med oss hjem.