Vitaminer

Vi må få i oss vitaminer for å ha det bra. Her finner du vitaminer tilpasset flere behov, f.eks. for deg som er gravid eller veganer. Et multivitamin hjelper deg å sikre et rimelig stort inntak av ulike vitaminer.

Hva er vitaminer?

Vitaminer er et samlenavn for de essensielle, organiske molekylene som er livsviktige for kroppen vår og vårt velvære. Kroppen kan produsere vitaminer på egen hånd – for eksempel B-vitaminer i tarmen – men ikke i tilstrekkelige mengder. Helsen vår er derfor avhengig av at vi tilfører vitaminer, gjerne med et variert kosthold – og vitamintilskudd som tilskudd.


Hvilke vitaminer finnes?

Totalt er det 13 kjente vitaminer; A, C, D, E og K – og åtte forskjellige B-vitaminer, B12 som er viktig for celleforbrenningen, nervesystemets funksjon og dannelsen av blodceller.


Hva er forskjellen mellom fettløselige og vannløselige vitaminer?

De fettløselige vitaminene inkluderer A, D, E og K. De trenger fett for å løse seg opp under fordøyelsen, og kan i motsetning til de vannløselige vitaminene, lagres i kroppen en stund. De vannløselige – vitamin C og B-vitaminer – kan derfor ikke lagres i kroppen, men skilles ut raskere og må derfor tilføres regelmessig via mat eller som kosttilskudd.


Hvorfor bør jeg ta vitamintilskudd?

Kroppen trenger vitaminer for å fungere. Ofte er et variert kosthold godt nok, som sammen med vitamintilskudd dekker vårt totale daglige behov. Faktum er også at kroppen trenger visse vitaminer for å kunne ta opp og dra nytte av matens næringsstoffer. Visste du for eksempel at vitamin C hjelper kroppen med å ta opp jern?

De ulike vitaminene har ulike funksjoner, og bidrar for eksempel til normalt syn, regulert hormonaktivitet og evne til å ta opp kalsium og fosfor. Her gjør vi et lite dypdykk i de ulike vitaminene og deres funksjoner.


Vitamin A

En gulrot om dagen er bra for... Synen? Ja det er sant! Tilskudd av vitamin A bidrar til normalt syn, men også normal funksjon av immunsystemet samt normal hudhelse og jernmetabolisme. Gode kilder: gulrot, fet fisk og smør.


Vitamin B

Vitamin B inneholder en hel kategori av viktige vitaminer for vår velvære! Vi finner B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotensyre), B6

(pyridoksin), B7 (biotin), B9 (folat) og B12 (kobalamin) og de har hver sin funksjon. Og hjelper til for eksempel normale slimhinner (B2) og regulert hormonaktivitet (B6). Vitamin B5 kan ha godt effekt på hud og hår. Gode kilder: kjøtt, fisk og fullkorn er gode kilder til vitamin B.


Vitamin C

Cellenes supervitamin! Med vitamin C beskytter vi cellene våre mot oksidativt stress (ubalanse i kroppens immunsystem), og opprettholder samtidig normal funksjon av nervesystemet. Gode kilder: sitrusfrukter, bær og poteter er gode kilder til vitamin c.


Vitamin D

D som i beinramme! Her har vi skjelettets beste venn, da vitamin D har evnen til å bidra til normal benstruktur, men også opptak av kalsium og fosfor. I tillegg påvirkes muskelfunksjonen vår positivt! Gode kilder: fet fisk, egg og smør er gode kilder til vitamin d.


Vitamin E

Som en god venn av vitamin C bidrar vitamin E også til å beskytte cellene mot oksidativt stress. Gode kilder: avokado, nøtter og frø er gode kilder til vitamin E.


Vitamin K

Som bomull for... Blodet. Vitamin K er nemlig en viktig komponent for normal blodkoagulasjon, samt normal benstruktur. Gode kilder: dyp grønne bladgrønnsaker, kjøtt og fermenterte soyabønner er gode kilder for vitamin K.


Hvilke vitaminer er bra for tretthet?

Ved tretthet er det ofte mangel på B-, C- eller D-vitaminer, for eksempel B12, som sørger for at oksygen transporteres i blodet vårt – og mangel på dette vitaminet kan gi tretthet. For immunforsvaret vårt er vitamin D avgjørende, og symptomer på en mulig mangel er tretthet også her. For tretthet kan også tilskudd som melatonin hjelpe. For å finne ut sikkert hva som forårsaker trettheten din, bør du rådføre deg med helsestasjonen.


Hvilke vitaminer trenger barnet mitt?

Barn får rikelig med kalsium via morsmelk eller morsmelkerstatning, men trenger ekstra vitamin D for at skjelettet og beindannelsen skal utvikle seg. Fra barnet er en uke og i løpet av de to første leveårene er det derfor viktig at vi gir D-vitamin daglig, gjerne i form av D-vitamindråper.


Barn som er eldre enn to år kan også trenge ekstra vitamin D, hovedsakelig hvis barnet ikke spiser fisk (og annen vitamin D-beriket mat) eller hvis barnet har på seg klær som dekker mye av kroppen - da vitamin D dannes naturlig i oss når vi oppholder oss i solen.


Hvis barnet er kresen på mat, kan tilskudd i form av multivitaminer – ofte i tablettform – være en god idé. Rådfør deg alltid med helsestasjonen som første steg hvis du er bekymret for barnets kosthold.