Har du også gått deg vill i jungelen av råd for gravide?

Har du også gått deg vill i jungelen av råd for gravide?

Det er lett å gå seg vill i jungelen av råd om hva du bør og ikke bør spise og drikke under et svangerskap. Her får du noen gode tips og råd.

Les mer

Når man er gravid er man ofte mer opptatt av at både du og barnet i magen får det dere trenger av næringsstoffer, vitaminer, mineraler og essensielle fettsyrer.


Men det er ikke alltid like enkelt å vite hva man skal spise, så her er en tommelfingerregel: Følg de samme kostholdsrådene som resten av befolkningen, med grove kornprodukter, grønnsaker, frukt og bær, meieriprodukter, fisk, nøtter, belgfrukt og moderate mengder kjøtt. Altså et sunt og næringsrikt kosthold. Alkohol og tobakk skal du selvsagt holde deg unna, i tillegg til noen spesifikke matvarer.


Noen matvarer kan inneholde mikroorganismer som listeria og toxoplasma. Det er ufarlig for deg, men kan skade fosteret. Unngå derfor disse matvarene i svangerskapet: Uvasket frukt, bær og grønnsaker, rått kjøtt, vakuumpakket kjøttpålegg rett før holdbarhetsdatoens utløp, røkelaks, rakfisk, spekemat, upasteurisert melk, muggoster og myke halvfaste oster. Du bør også begrense inntaket av viltkjøtt. Skal du luke i bed der katter kan ha gjort fra seg, bruk hansker. Det samme gjelder ved tømming av kattedo. Det kan også være behov for enkelte vitaminer og mineraler, og ikke minst folat – men det viktigste er likevel at du spiser og lever sunt.


Få 20 % rabatt på et kjøp med koden «Preglife»*

*Gjelder kun ordinære varer, gjelder ikke naturlegemidler.



Seks gode tips til deg som er gravid


1. FOLAT er viktig – begynn med tilskudd av folat når du planlegger å bli gravid, og fortsett med et daglig tilskudd de 12 første ukene av svangerskapet. Folat er et vannløselig B-vitamin som er nødvendig for normal celledeling og vekst. Folatrike matvarer er grove kornprodukter, frukt og grønnsaker, og særlig grønne grønnsaker.


2. D-VITAMIN er det også viktig at både du og barnet får tilstrekkelig av. Fet fisk og sollys er gode kilder, i tillegg til meieriprodukter som er beriket med vitamin D. I tillegg anbefales det også en daglig skje tran, trankapsler eller annet D-vitamintilskudd.


3. JERN-behovet øker når du er gravid, men rådfør deg med lege eller jordmor før du tar tilskudd ettersom for mye jern er uheldig for fosteret. Gode kilder til jern er grove kornprodukter, kjøtt, lever, spinat, potet og grønne grønnsaker.


4. KALSIUM gjør at barnets skjelett utvikler seg som det skal. Gode kilder er meieriprodukter, nøtter og frø, sardiner, grønne bladgrønnsaker og tørket frukt. Vitamin D bidrar til å sikre opptaket av kalsium. Du kan også ta tilskudd i form av kalsiumtabletter.


5. JOD er et grunnstoff med mange viktige funksjoner, og behovet for jod øker underveis i svangerskapet. Jod inngår i hormoner som regulerer stoffskiftet, og er viktig for normal vekst og utvikling hos fosteret. Sjømat og meieriprodukter er viktige kilder, men det kan være vanskelig å få dekket behovet gjennom kostholdet. Jod kan tas som kosttilskudd, noe som er særlig viktig for gravide.


6. VITAMIN B12 er nødvendig for å danne røde blodceller og for utviklingen av barnets nervesystem. B12 finnes kun i animalske matvarer samt i melkesyregjærede grønnsaker. Spiser du lite kjøtt eller er vegetarianer/veganer, er tilskudd nødvendig.



Spiser du plantebasert?

Hvis du kun spiser plantebasert og er gravid eller ammer, kan du trenge tilskudd av blant annet B12, jod, vitamin D og kalsium. Rådfør deg gjerne med lege eller jordmor før du tar ekstra tilskudd under graviditeten.



*Kosttilskudd erstatter ikke et variert kosthold. Det er viktig med en balansert kost og en sunn livsstil.


Kilder: Helsenorge.no, Helsedirektoratet, Mattilsynet, Folkehelseinstituttet, Matportalen.no