Oppskrift fra: Berit Nordstrand
Fermentert rødkål med rødbete
Ingredienser:
0.5 revet rødkål (ca.650 gram)
1 stor rå rødbete, revet
1 ts havsalt
1 ss karve
4 ss Molkosan
Har du lyst til å prøve en ny variant av julens rødkål? Denne varianten er fermentert og litt ekstra god for magen.
Les mer
Oppskrift fra: Berit Nordstrand
Ingredienser:
0.5 revet rødkål (ca.650 gram)
1 stor rå rødbete, revet
1 ts havsalt
1 ss karve
4 ss Molkosan
Slik gjør du
1. Skrell rødbeten og fjern eventuelle stygge ytre blader på rødkålen. Spar et kålblad til ”lokk”.
2. Riv rødbete og rødkål over storforma i komfyren.
3. Fordel massen utover og kvern havsalt over.
4. Masser havsaltet inn i massen til grønnsakene begynner å safte seg. Strø karve over og ha det hele i ett eller flere norgesglass.
5. Trykk grønnsakene ned i bunnen av glasset slik at de får væsken over seg. Skjær et kålblad til som lokk og press lokket ned over grønnsakene slik at også lokket blir liggende under væskeoverflaten.
6. Plasser et lodd, et vannglass eller en kokt, flat stein på kålbladet slik at grønnsaker ikke flyter opp og mugner.
La stå på kjøkkenbenken til fermentering i 1-2 uker, med et håndkle over seg. Jo lengre du fermenterer, dess surere. Fjern så lodd og kålblad, lukk lokket og oppbevar rødkålen i kjøleskap eller kald kjeller (<12 gC).
PS! Får du for lite væske når du knar kål-og rødbetblandingen, kan du tilsette litt saltlake (eks. 2 dl kokt, lunkent vann hvor du rører ut 1 ts havsalt).
Tips: varier gjerne med surkålen ved å tilsette ½ skivet rødkål, 1 fedd finhakket hvitløk eller 2 ts revet fersk ingefær om du vil.